De Vredesposterwedstrijd (Peace Poster Contest) is een wedstrijd voor kinderen van 11-13 jaar, ieder jaar wereldwijd georganiseerd door Lions Clubs International. De gedachte is dat honderdduizenden kinderen bezig zijn met hetzelfde thema: Vrede. Kinderen geven in een tekening uiting van hun gevoelens over vrede. Achter iedere tekening zit een bijzonder kind met haar/zijn gevoelens. De afgelopen maanden waren tientallen scholen druk bezig met de Vredesposterwedstrijd van de Lions. Zij waren door de Lionsclub in hun omgeving uitgedaagd om leerlingen een tekening te laten maken over het thema ‘Journey of peace’, oftewel 'De reis van vrede'. De beste drie posters per Lionsclub mochten meedingen naar de 1ste, 2de en 3de districtsprijs. En nummer 1 van het district mag weer meedoen aan de landelijke en wellicht daarna de wereldprijs. 

 

Dit schooljaar 2019/2020 deden in ons district 12 Lionsclubs met 62 scholen mee aan deze Peace Poster Contest. In totaal leverden zij meer dan 1600 vredesposters in op het thema van dit jaar. Elke Lionsclub mag de drie beste posters uit zijn werkgebied insturen naar de districtsjury. Die had er dit jaar weer een stevige klus aan om uiteindelijk een top-drie samen te stellen. Nummer 1 werd Valentina de Vos van de Marienborn school in Oosterbeek (LC Renkum Airborne), nummer 2 werd Annamarie Boer van OBS De Korenbloem in Oirschot (LC Best Oirschot) en nummer 3 werd Deliyah Sanches (LC Venray-Peelparel). Zij kregen allemaal een leuke waardebon. 

 

Het enthousiasme van de 2500 deelnemende kinderen die allemaal uitstekend hun best hebben gedaan, was hartverwarmend. Iedere club heeft een eigen wijze van jureren: soms door de leerlingen zelf op school, maar meestal een jury van kunstenaars. Het doel is natuurlijk voor de kinderen om te winnen, maar het gaat vooral om de impact van nadenken over vrede en wat je daar zelf aan kan doen en hoe beeld je dat uit. Iedere club die meedoet kan op zijn eigen wijze de winnaars bekendmaken. Vrijwel altijd doet de burgemeester of wethouder de prijsuitreiking wat natuurlijk een zeer officieel tintje geeft en een positieve publiciteit oplevert. Meer informatie kun je krijgen bij Niel Heitling, districtscommissaris Peace Poster Contest, e-mail d.b.p.heitling@ziggo.nl

 

De winnende poster van Valentina de Vos.